QUÈ ÉS LA HIPERTENSIÓ?

¿Què és la hipertensió?

La Hipertensió és el terme que fem servir per parlar de l’elevació de la pressió arterial.

Els gats, igual que les persones,

poden patir hipertensió; el problema és que molt pocs propietaris en són conscients. És una patologia que, sovint, s'anomena “assassí silenciós” perquè no hi ha signes precoços que donin l'avís. Com a conseqüència, se sol diagnosticar massa tard i pot causar problemes realment greus a les mascotes felines.

hipert imatge

¿A qui pot afectar?

La hipertensió felina, com passa en humana, és relativament freqüent en els gats més grans. Diversos estudis han mostrat que, com a mínim, un de cada sis gats de més de 7 anys pot estar afectat; a més, si el gat pateix una patologia renal crònica o hipertiroïdisme, el risc que presenti hipertensió és encara més gran ja que un de cada tres gats amb malaltia renal pateix hipertensió.

Com es mesura la pressió i què es considera tensió arterial anormal en un gat?

Realitzar un mesurament no és tan fàcil en medicina veterinària com a humana. En felins és més complicat fer-ho a causa de la disposició dels seus òrgans i de l’escassa intensitat de la seva ona de pols.

Existeixen mètodes invasius i mètodes no invasius per a la presa de pressió arterial. Aquests últims, més senzills en el seu ús, ofereixen valors de mesurament fiables.

El nostre equip veterinari, a través d’un Doppler o del mètode oscil·lomètric o fotoplestimogràfic, podrà obtenir en una visita els valors de pressió arterial del nostre gat i detectar qualsevol anomalia. És recomanable realitzar entre 5 i 7 lectures (amb una variabilitat de l’20%) per obtenir valors fiables.

Sin título

La pressió normal en gats que no estan sotmesos a sedació han de ser:

Entre 120 i 180 mmHg de pressió arterial sistòlica (PAS).

Entre 100 i 150 mmHg de pressió arterial mitjana (PAM).

Entre 60 i 100 mmHg de pressió arterial diastòlica (PAD).

Valors superiors a 160 mmHg de PAS i / o 100 mmHg de PAD (obtinguts en repetides mesuraments realitzats, evidentment, sempre de forma correcta) poden ser considerats hipertensió arterial (HTA).

Valors a partir de 180 mmHg de PAS es consideren hipertensió greu i requeriran avaluació i tractament immediat.

 Causes d’hipertensió?

La tensió alta en gats sol aparèixer a conseqüència d’una altra malaltia que afecta la salut del felí. La causa més habitual d’hipertensió és el sedentarisme i el sobrepès del nostre animal domèstic.

Així mateix, en funció de l’origen de la hipertensió del gat, podem dividir la hipertensió en tres tipus:

Hipertensió primària (o idiopàtica): no sol estar relacionada amb la presència d’altres malalties. La seva causa no es coneix específicament, per tant es relaciona amb la genètica de l’animal. Es calcula que entre un 13% i un 20% dels gats hipertensos pateixen hipertensió idiopàtica.

Hipertensió secundària: el problema de pressió arterial es deu a una altra malaltia, com ara Diabetis o dany renal.

Episodis de pressió arterial puntualment alta, a causa de moments de por o estrès / excitació del gat (com el que es pot donar durant una visita  al veterinari). La pressió alta puntual no s’ha de considerar Hipertensió com a tal, ja que no es perllongarà en el temps i no comportarà necessàriament efectes negatius.

Com saber si un gat pateix hipertensió?

La Hipertensió, per norma general, sol manifestar-se com a conseqüència d’una altra malaltia de base. Per tant, els pacients afectats presentaran probablement símptomes associats a la malaltia subjacent. En moltes ocasions els propietaris acudeixen al veterinari quan els símptomes són greus i es produeix, per exemple, ceguesa sobtada o hemorràgies oculars.

Símptomes associats a la hipertensió que ens haurien de posar en alerta:

Rebuig del sorral/capsa de sorra.

Hiperactivitat i nerviosisme.

Canvis en les conductes bàsiques: defecacions en llocs estranys i sang en l’orina.

Tristesa i apatia.

Sagnat nasal.

El gat s’amaga.

Pèrdua sobtada de pes i gana.

Ceguesa, ja sigui temporal o permanent.

Hemorràgia del globus ocular i dilatació de les pupil·les.

Moviments estranys i constants de l’ull.

Paràlisi temporal de les extremitats.

Malalties cardíaques i convulsions.

Augment de mida dels ronyons.

En els casos més severs, el gatet pot mostrar una hipersensibilitat a la llum i problemes de moviment. A més, li pot costar coordinar els moviments i patir desorientació.

 hipertensio imatge 2

Quan hem de començar a mesurar la pressió al nostre gat?

Ës recomanable començar aviat, aproximadament als 3 anys perquè el gat es vagi acostumant a les medicions, ja que en situacions d’estrès els valors no són fiables.

A partir dels 7 anys els mesuraments s'han de fer almenys una vegada a l'any, a cada revisió. Els mesuraments rutinaris de la pressió arterial poden detectar els augments abans que apareguin les lesions i, així, prevenir danys. Unes lesions que moltes vegades ja són irreversibles i es produeixen en ulls, ronyons, cervell i cor.

 

Es pot tractar o prevenir la hipertensió felina?

La prevenció és el millor tractament per evitar la tensió alta en gats. El més recomanable és realitzar visites periòdiques al veterinari per controlar la salut de la nostra mascota i mesurar la seva pressió arterial periòdicament.

La Hipertensió no es pot evitar a el 100%, però una vida activa i saludable són el millor mètode per prevenir-la. En gats, a més, un ambient tranquil, bona alimentació i estimulació ambiental i joc ajudaran a que el nostre gat estigui fort i sa.

Es pot tractar, cada cas és únic, així que el veterinari valorarà quin és el tractament idoni en cada pacient.

Quin és el pronòstic d’un gat amb hipertensió?

El pronòstic depèn del tipus d’hipertensió de l’animal i com l’ha afectat.

Quan parlem d’hipertensió primària (és a dir, quan no existeix una malaltia de base que causa la pressió alta) és probable que puguem aconseguir un control adequat de la hipertensió i evitar complicacions, com les lesions oculars i que els problemes no vagin a més.

Si la hipertensió és de tipus secundari, el pronòstic dependrà de la gravetat de la malaltia que provoca la tensió alta. Els gats que pateixen insuficiència renal crònica i que pateixen també hipertensió solen tenir un pronòstic pitjor que els que pateixen d’una patologia com hipertiroïdisme, que és tractable.

En tot cas, si el nostre gat és diagnosticat d’Hipertensió, el més important és realitzar mesuraments periòdics de la pressió arterial per prevenir afectació severa en ulls, sistema nerviós, ronyons… i identificar i tractar la malaltia que la provoca, si la hipertensió fora de tipus secundària.

Aprofita la campanya de detecció precoç del 16/5 al 16/6 que fem a Veterinariament, porta el teu gat i li mesurem la pressió arterial gratuïtament!

Prevenir és curar!