Ves al contingut

ESTERILITZAR, PROS I CONTRES

1

Una de les preguntes més freqüents que es fan a les consultes a la clínica és sobre si hem o no d’esterilitzar el nostre animal, els pros i els contres i quan és la millor època per fer-ho. Per això, a continuació detallarem les recomanacions en cada cas, qualsevol dubte no dubteu en consultar-nos!

 EDAT

Dependrà una mica de cada cas, però el més recomanable seria esterilitzar abans del primer any de vida. Està demostrat que fer-ho així té molts més beneficis a la llarga que no pas esperar als següents anys de vida.

PROS

  • Ajudar a prevenir malalties de transmissió sexual com la leucèmia i la immunodeficiència felina, i el tumor veneri transmissible en gossos.
  • Evitar la sobrepoblació i els abandonaments
  • Ajudar a prevenir comportaments associats a les hormones com serien les fugides, baralles territorials, marcatge, signes de dominància i miols intensos en gats.
  • Evitar gestacions no desitjades
  • En femelles també desapareixen els signes de zel i el sagnat en les gosses, ajuda a disminuir la presència de tumors mamaris i elimina el risc de l’aparició d’infecció o tumor uterí.
  • En els mascles també elimina el risc de malalties prostàtiques i redueix l’aparició de tumors en la regió anal i testicular.

CONTRES

  • Els animals un cop castrats tenen un canvi en el seu metabolisme i tendeixen a guanyar pes. Per això és molt important anar fent controls rutinaris i en el cas d’un augment de pes fer un canvi de dieta i valorar si cal augmentar l’activitat diària.
  • En algunes femelles, realment un percentatge molt baix, podria aparèixer com a conseqüència de l’esterilització la incontinència urinària. En cas de detectar aquesta anomalia s’ha de comentar amb el veterinari i valorar si cal un tractament específic.
  • Com qualsevol cirurgia, per rutinària que sigui el pacient es sotmet a un risc quirúrgic i anestèsic. Per això contem amb un equip de monitorització per tal de dur un control estricte durant la cirurgia.

MITES I LLEGENDES

  • Molta gent pensa que l’esterilització afecta negativament a gossos i gats i que els deixa apàtics i apagats. Realment, el caràcter dels nostres animals no canviarà.
  • És bo que criï un cop: és fals que les femelles hagin de criar un cop a la vida per mantenir-se sanes. No hi ha una relació conscient amb la reproducció com a part necessària del seu benestar emocional. La seva sexualitat és diferent a la de l’humà i està totalment dictada per les hormones, de manera que no presentaran emocions com la frustració o el desig de tenir fills a un nivell conscient.

CONTROL POBLACIONAL

La majoria de les persones que fan criar les seves gosses o gates tenen bones intencions i bones expectatives per a tots els cadells. Malauradament, en l’actualitat, és molt difícil aconseguir adoptants per a tots els cadells, especialment les camades nombroses. En el millor dels casos, una camada inesperada acaba generant ansietat i preocupació en el propietari si no aconsegueix col·locar els cadells en llars adequades. En el pitjor dels escenaris, els cadells acaben abandonats o morts.

La decisió d’esterilitzar al nostre animal és un acte de responsabilitat cap a ell, bàsica per prevenir i evitar problemes de salut i de benestar general. És la millor opció per garantir el control de la natalitat de gossos, gats i fures, evitar naixements no desitjats i cries sense control.

Taula estadística de reproducció de gats i gossos

Considerant que una femella tingui només dues cadellades a la seva vida i comptant que la meitat dels animals nascuts siguin femelles que criaran en la mateixa proporció (dues vegades a la seva vida) i que el percentatge de supervivència de les femelles sigui del 100%:

                      

Anys       1 Gat       1 Gos

1              12               8

2              84              40

3             588            200

4            4.116         1.000

           28.812       5.000          

 

Campanya d’esterilització durant el mes d’abril: –15%

Serveis inclosos

PREANESTÈSIA: Medicació preoperatòria per tal de reduir posteriorment la dosis anestèsica de manteniment.

ANESTÈSIA: Intubació i oxigen, anestèsic inhalatori: isoflurà, seroteràpia durant la intervenció, analgèsic intra-operatori

MÀXIM CONTROL MONITORIZAT: Saturació d’oxigen, capnografia CO2 espirat, temperatura corporal, freqüència respiratòria, freqüència cardíaca, arítmies cardíaques

CONTROL POST-ANESTÈSIC: seguiment i control evolutiu

CONSULTA POST-OPERATÒRIA: Revisions de seguiment i control, revisions de control punts de sutura (10 dies)

TÈCNICA QUIRÚRGICA: En el cas de l’esterilització de les femelles s’extirpen els ovaris i la matriu, i en els mascles s’extirpen els testicles, és el que es denomina com a castració.

CURES POSTOPERATÒRIES: Consisteix en la desinfecció de la zona d’incisió on està la sutura i en l’administració d’antibiòtics i antiinflamatoris durant uns pocs dies. Nosaltres supervisarem la correcta evolució de la cicatrització les vegades que sigui necessari.

IMG 20190105 WA0000

 

IMG 20190105 WA0000IMG 20190105 WA0000

Obrir xat
Necessites ajuda?
Hola 😸
Vols demanar-nos informació?
Ves al contingut